SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

e protein

  • Dość często, aby pozostać w formie cały rok, musimy się skupić na odpowiednim odżywianiu, które ma na celu dostarczenie tyle energii, ile jest niezbędne do treningowego progresu, a ogranicza magazynowanie tłuszczu. Jest to niezwykle trudna sztuka. Jednak niekoniecznie musisz szczegółowo codziennie dbać o to, aby nie przesadzić z kaloriami. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9691 Data: 2018-01-14 15:57:16
  • Jak dieta ketogeniczna wpływa na nerki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ograniczona do 100 g dziennie (przy dietach keto spotyka się rekomendację nawet 20-50 g dziennie; 5-10% całkowitej energii dostarczają węglowodany, 55-60% tłuszcze, 30-35% proteiny). Komentarz: 65% pacjentów stanowiły kobiety z niewielką masa mięśniową, dlatego zastosowano taką drakońską dietę. Biorąc pod uwagę idealną wagę ciała, np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7136 Data: 2020-03-19 11:22:18
  • W Internecie powszechnie uważa się, że kortyzol jest główną negatywną postacią i że jego oddziaływanie na ustrój jest tylko szkodliwe. Jest to nie tylko błędny, ale i absurdalny pogląd. Kortyzol powstaje w korze nadnerczy, jego wydzielanie zależy od funkcjonowania podwzgórza i przysadki. Jest to bardzo podobna oś dla powszechnie znanej dotyczącej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3034 Data: 2022-07-14 12:38:58
  • Niszczące nawyki żywieniowe. Jak się ich pozbyć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na początku przytoczę druzgoczące dane opublikowane 18 kwietnia 2024 r. Naukowcy zebrali dane od ponad 10 tysięcy osób w wieku ok. 64 lat. 57% stanowiły kobiety, wszyscy pomyślnie przeszli leczenie raka. Okazało się, że 72% trenowało tyle, ile im zalecono, 68% nie było otyłych, ale jedynie 12% spożywało odpowiednią ilość warzyw i owoców i tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 751 Data: 2024-05-10 11:54:10
  • [...] które warto przeczytać: Co musisz wiedzieć, zanim sięgniesz po białko serwatkowe? Czy warto jeść więcej białka? Białko, trawienie i praca jelit Czy kobiety mogą pić białko? Popularne mity na temat białka! Najlepsze białka w 2021 roku. Które odżywki białkowe warto kupić? Czy koktajle proteinowe pomagają schudnąć i stracić tłuszcz z brzucha?

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3205 Data: 2021-02-08 18:07:26
  • [...] za mało białka Osoba na diecie wegańskiej może dostarczać białko z różnych źródeł, tak jak robią to osoby jedzące mięso. Dla dorosłych osób za dolną granicę dziennej podaży protein uważa się około 0,8 g na kilogram masy ciała, a dla osób trenujących na siłowni i będących podczas redukcji nawet 2,5-3,0 g. W wielu nasionach roślin strączkowych czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1418 Data: 2022-08-14 13:23:57
  • Budowanie masy mięśniowej nie posiada uniwersalnej receptury. Nie ma złotego środka, który można wykorzystać u wszystkich osób i który to spowoduje, że każdy będzie budował dobrej jakości mięśnie, minimalizując odkładanie się tłuszczu. Oznacza to, że jedna strategia żywieniowa, która danego osobnika prowadzi na szczyt formy, dla drugiego może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14260 Data: 2017-12-19 10:36:48
  • Tkanka tłuszczowa spala się wtedy, kiedy nasz organizm zużywa więcej energii niż pobiera z pożywienia. Utrzymanie deficytu kalorycznego może być dla niektórych dość trudne, czasochłonne, a wiele osób ma trudności z organizacją czasu i przeznaczeniem jego części na regularne ćwiczenia i przygotowanie zdrowych posiłków. Podsumowanie Spalanie tkanki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5784 Data: 2020-01-15 08:21:17
  • Co się dzieje z organizmem, gdy nie trenujesz? Paradoksalnie, niewielka część trenujących może uzyskiwać znacznie lepsze rezultaty, gdy zamiast ćwiczyć, odpoczywa. Ten problem dotyczy wielu ludzi, którzy „nie mogą zwiększyć masy ciała”. A później okazuje się, że dany człowiek więcej biega np. za piłką, za dużo pływa, skacze czy trenuje na macie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5993 Data: 2020-03-17 20:23:02
  • Redukcja tkanki tłuszczowej wcale nie jest skomplikowana, tylko ludzie z reguły nie potrafią utrzymać odpowiednio długo właściwego reżimu kalorycznego i treningowego. Dlatego niejednokroć osiągają połowiczny sukces lub żalą się w Internecie, iż „diety nie działają”, „trenerzy kłamią”. Klasyfikacja tuczących i względnie bezpiecznych produktów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2202 Data: 2020-06-23 16:40:36
  • Mleko a profil hormonalny

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Niektórzy ostrzegają, iż mleko to trucizna, dlatego nie powinno być elementem zdrowej diety. Inni idą dalej, sugerując, że należy wykluczyć z diety wszelkie produkty odzwierzęce. Cóż, na podstawie ostatnich kilkunastu lat obserwacji i badań twierdzę, iż mleko i produkty mleczne mogą występować w diecie, jednak podaż większości należy ograniczyć. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1172 Data: 2021-06-11 07:33:23
  • [...] z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym sposobem na poprawę funkcjonowania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5425 Data: 2021-12-28 13:23:15
  • Z początkiem każdego roku nasze serwisy zasypywane są pytaniami od osób stawiających sobie szczytne cele poprawy zdrowia redukcji wagi. Nie zawsze udaje się wytrzymać z tymi postanowieniami aż do osiągnięcia satysfakcjonujących rezultatów, bo niestety z natury brak nam wytrwałości. Do jednych z najczęstszych pytań należy kwestia odżywek i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 933 Data: 2023-01-05 07:54:05
  • [...] ważne, gdy głównym surowcem danej odżywki jest białko serwatkowe lub kazeinowe, które pochodzi z mleka. Warto również wspomnieć, że osoby, które chcą korzystać z odżywek proteinowych, a obawiają się laktozy, mogą nie tylko szukać białka serwatkowego, w którym zadeklarowano brak laktozy, mogą również korzystać z alternatywnych źródeł protein, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 762 Data: 2023-02-08 09:36:04
  • Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych. Stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Buduje np. elementy tkanki łącznej (więzadła, ścięgna), zapewnia elastyczność skórze (obok włókien keratynowych), podtrzymuje strukturę kości i zębów, jest ważny dla podtrzymania funkcji, jakie spełniają kości.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 606 Data: 2023-05-18 06:22:38
  • Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 784 Data: 2024-03-26 14:35:58
  • [...] WPI) lub węglowodanowo-białkową (gainer) pod koniec treningu. Zadbaj raczej, aby w kolejnych godzinach kluczowych dla regeneracji dostarczać odpowiedniej ilości energii i protein. Tego rodzaju mitów istnieją dziesiątki, uważam, iż warto je wyjaśniać. Często rozmaite teorie są powtarzane przez bywalców klubów. Oni nie czytają książek ani badań, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 647 Data: 2024-05-31 10:44:24
  • [...] w 8-tygodniowym treningu siłowym. Po treningu podawano czterdzieści sześć gramów różnego rodzaju białka (lub placebo, w grupie kontrolnej). W podobnych porach podawano proteiny w dni nietreningowe. Do określenia zmian w składzie ciała zastosowano metodą absorpcjometrii promieniowania rentgenowskiego o podwójnej energii (DEXA). Maksymalna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5704 Data: 2018-09-14 12:28:05
  • [...] się z 35% tłuszczu i 65% białka, przy znikomym spożyciu węglowodanów, wywołują podobne efekty, jak diety o rozkładzie 50% węglowodanów, 35% w postaci tłuszczów i 15% protein. Referencje: 1. C. S. Shaw,1,2 S. O. Shepherd,1 A. J. M. Wagenmakers,1 D. Hansen,3,4 P. Dendale,3,4 and L. J. C. van Loon „Prolonged exercise training [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2739 Data: 2019-04-07 08:17:56
  • [...] dodatków) ma dość niski indeks glikemiczny, jednak powoduje nieproporcjonalnie dużą odpowiedź insulinową. Podobny problem dotyczy mleka. Zresztą dowiedziono, iż duża podaż protein odchudza, więc jak wyjaśnić „insulinową teorię tycia”? Ano liczy się nie tylko wyrzut insuliny, ale także to, ile pokarm dostarcza energii. Akurat [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2157 Data: 2019-07-16 21:57:37